pos97_1.jpg

Ha nem te vagy a véleményvezér, akkor könnyen hiszel másoknak - a sakkban az ellenfélnek - Világos He5 lépése feltárja az f-vonalat s így a világos bástya ütőkörébe kerül az f4-en álló lovad, miközben az e5 re került világos huszár fenyeget c6-ra lecsapni - Mi lesz az első reakciód: Menekíted az értékedet - elviszed az ütésben álló paripádat s hagyod, hogy világos leüssön c6-ra, mert arra kiszámoltad, hogy a Vc7 lépés kötőféket dob az elbitangolt lóra . elfogja azt - Ám ha véleményvezér vagy, akkor a saját gondolatodat, elképzelésedet helyezed előbbre, s csak azután foglalkozol vetélytársadéval - Nem azt nézed először, hogy mivel fenyeget a rivális, hanem azt, hogy mivel fenyegetsz te, mik a saját lehetőségeid - Innen már könnyű a pálya: Vd4+ kettőstámadás révén elkapod az e5 mezőre merészkedett figurát, miközben megvéded a sajátodat f4-en.  

A véleményvezérségről még néhány szó: Ahogy megszülettél már kezdődik is: Ott lesznek a szüleid, a tetvéreid, az óvónők a tanítók, a tanárok, a nagyhangú cimborák, és a lányok, később a gyermekeid - mind-mind elvárja, hogy neki felelj meg, ami nem más, mint (részleges-vagy teljes) önfeladás, átformálódás - a szürkébe torténő beleolvadás - Persze van ennek rengeteg előnye és van ára is...

Szerző: Sakk-mester  2024.02.03. 12:41 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása