A játszmában a lépések egymásra épülnek, a terv azaz anyag, mely összeköti őket mint habarcs a téglákat, vagyis a terv azaz aranyszál melyre felfűzzük a gyöngyöket.

Ha kevés, vagy sok a tégla, vagy gyöngyfűzésnél a gyöngy, az galibát okoz, nem épülhet fel a ház, vagy lötyögős lesz a gyöngysor, s ha sok kimarad, az is gond...

Tehát, gondosan számolni kell a változatokat, ami nem más mint a lehetséges lépéspárok számbavétele. 

Láthatjátok: világos eltévedt. legutóbbi Bxf5 lépésénél még pislákoltak a remények, de egy kötést nem vett figyelembe..

Sötét Fxe6-tal folytatta, most ütésbe kerül az f5B /direkt, közvetlen támadás/ és a e6-ra kerülő futó oldalán álló bástya ereje megnő /felfedett támadás/, fenyegeti leütni az e7F-et.

Mint már mondtam, nem csak a "lépett figura" fenyegetéseit kell keresned - az e6F,- f5B ütésfenyegetését- , figyelembe venned, hanem a mellette, mögötte, előtte állók hatásának, erejének változását is. Világos úgy számolt, hogy bástyájának ellépésével, egy erősebb figura megtámadásával időt nyer futójának megmentésére. Pontatlanul számolt, vagy nem látott kellően előre, azt nem tudhatjuk meg, de hibás számítása miatt, keményen meglakol. Te hogyan használnád ki az adódó lehetőséget?

Szerző: Sakk-mester  2011.07.17. 07:20 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása