09081.jpgSAKKOLIMPIA MOSZKVÁBAN 1956 szeptember 1-25.Elődöntők. VIII. forduló. szeptember 8.
Igazolni nem tudjuk de sakktörténelmünk őriz olyan legendát miszerint a leleményes Odüsszeusz a sakk feltalálója. Képünkön Íthaka királya és Nauszikaá.
09082.jpgA VIII. fordulóban Görögország az ellenfelünk. " És hogy a rózsaszínű hajnal kélt ki a ködből "- felsorakoztak az akháj harcosok a színpadon a magyar daliák ellen. Négy órai játék után a Barcza, Benkő, Szilágyi trió már kitűzte az Akropoliszra a magyar győzelmi zászlót!!
Bély dr. már ezer sebtől vérzik- s mikor már minden elveszett- féltérdre ereszkedik és megmenti a fél pontot! Magyarország - Görögország 3,5:0:5 ! (Barcza-Sziaperasz 1:0, Loverdosz-Benkő 0:1, Szilágyi-Anasztopulosz 1:0, Pavlatosz -Bély dr. remis) A magyar csapat csoport győztesként kerülhet be a döntőbe. Két csoport küzdelme már befejeződött: Szovjetunió, Bulgária, Svájc, Jugoszlávia, Izrael, Dániia ! jutott a döntőbe. Meglepetés - Larsen kitűnő játékának köszönhetően- Dánia bekerülése, fél ponttal megelőzték az esélyesebb Hollandiát. A szovjet csapat " királya" 09083.jpgPaul Keresz volt száz százalékos teljesítményével-- négy győzelem! Képünkön az 1950 évi Szczawno-Zdroji győzelme után látható, és 09084.jpgLarsen későbbi arcképe.
----------------------------------
Miközben olimpikonjaink a "Bolsoj" színházban a Hattyúk Tavában gyönyörködhetnek, mi történik itthon kis hazánkban? Most fejeződik be az augusztus 21-én kezdődött magyar egyéni országos bajnokság középdöntője öt csoportban. A II. Országos Sport Napok keretében tömegversenyek folynak- Csepelen 100(!!) táblás csapatmérkőzéssel. A Brassóban született (1935), Szombathelyről Debrecenbe került I. osztályú sakkozó, orvostan hallgató, RÉTHY ANTAL aki már a Hajdú_Bihar megyei Sakkszövetség titkára , sakk oktató és szervező, a Hortobágyon is sakk kört alakít!
09085.jpg09087.jpgA délibábos Hortobágyon a sakktábla mellett csikósok kurjantása harsan ...sapienti sat....(Képek a szimultánról)

eszes_3.jpg
A bejegyzést jegyzi: Szilágyi Sándor - Alejandro
Szerző: Sakk-mester  2016.09.08. 16:29 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása