09237.jpg
A szovjet sakk válogatott veresége után szeptember 13-án. Szmiszlov hogyan kaphatott ki Barczától?? Megmondaná valaki?
09238.jpg
Szeptember 23. Az a bizonyos keserű pohár: Másodszor győztek a magyarok Moszkvában!? Szégyen, Vorosilov , Bulganyin , holnap tartoztok bocsánatot kérni Vlagyimir Iljicstől!
SAKKOLIMPIA MOSZKVÁBAN. 1956 szeptember 1-25. Döntő, Függőjátszmák és szabadnap. SZEPTEMBER 23. A magyar szabadság napja Moszkvában. A szovjet fővárosban 1955-56-ban épült fel a százezer főt is befogadó labdarúgó stadion. A város szívétől 10 kilométerre a Moszkva folyó és a Proszpekt Mira közötti részen és Lenin nevét vette fel. Hasonló nagyságú gigantikus stadion már felépült 1953-ban az Impérium kis keleti provinciájában Népstadion néven...A Lenin stadion átadása és nyitómérkőzése 1956 július 31-én volt Szovjetunió- Kína (1:0) mérkőzéssel. A szovjet labdarúgó válogatott a "Szbornaja" , ekkor a világ elitjébe tartozott (Magyarország!, Brazília, Uruguay, Jugoszlávia közé sorolták) méltán világhíres labdarúgóival(Jasin, Netto, Sztrelcov, Szalnyikov). Az új stadionban szeptember 23-án került sor a szovjet- magyar mérkőzésre ami futball óriások mérkőzésének számított. Az érdeklődés óriási volt, százháromezer néző előtt játszottak a futball aréna gladiátorai. A sakkolimpia 34 csapatának nagy része megtekinthette a mérkőzést. - részükre megkülönböztetett figyelemmel biztosítottak jegyet a házigazdák. A Lenin stadion és Lev Jasin a világhírű kapus.
09231.jpg09232.jpg09233.jpg09234.jpg
A mérkőzés hőse , a góllövő. Czibor Zoltán.
09235.jpg
A nevezetes mérkőzés hiteles szemtanúja BARCZA GEDEON - Aki tiz nappal ezelőtt a Szovjet Hadsereg Színházának színpadán a lovát ugratta amire Nyikita Szergejevics összevonta szemöldökét - hat évtized után visszavarázsol bennünket a stadionba. ....." A Szmiszlov elleni játszmámnál is izgalmasabb volt a szovjet - magyar válogatott labdarúgó mérkőzés. Azon a vasárnapon félretettük minden sakk gondunkat és irány a Lenin stadion, A roppant emberkoszorúban amely körülövezte a játékteret , egy kis magyar szigetet alkottunk. Azt hiszem bennünket sakkozókat "nyugodt" embereknek ismernek. De amilyen idegesek voltunk azon a mérkőzésen el sem tudom mondani. A sakkjátszmában az időzavar izgalma öt perc, itt másfél órán keresztül szinte lerágtuk a tíz körmünket az idegességtől. Százezer ember hangorkánjában csak érzelem van és szenvedély ami elragad. Rekedtre üvöltöttük magunkat észrevétlenül szurkolás közben és a hangorkántól fél napig szinte süketek voltunk. Még Czibor Zoli gólt hozó bombája se hűtötte le kedélyünket. A magyar győzelem utáni mámor felejthetetlen marad ..." Képek a mérkőzésről. A győztes magyar válogatott. A felvétel a belgrádi mérkőzés után készült! Bukovi Márton nem változtatott a csapat összeállításon, így Moszkvában ugyanazok léptek pályára. A Moszkvában győztes csapatunkról nem találtam fotót!--
A magyar lapok nagyon visszafogottan írtak a magyarok győzelméről. Moszkva is hallgatott, A Képes Sport egy hónap múlva közli a képeket a mérkőzésről. Sokan közülünk talán először olvassák látják - 60 év múlva. - hogy a szeptember miénk volt magyar győzelmekkel. Halványabb lett a Kreml csillaga, de holnap a sakk arénában az olimpia utolsó fordulójában magyar -jugoszláv mérkőzés következik...
-----------------------------------------
eszes_3.jpg
A bejegyzést írta: Szilágyi Sándor - Alejandro
Szerző: Sakk-mester  2016.09.23. 07:09 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása