benyeda_monika.jpg

Világos a megnyitást szemmel látható előnnyel zárta, tisztjeit "helyzetbe" hozta, azok több helyre léphettek, mint az ellenfél figurái. Sötét világos 17. lépését úgy értékelhette, hogy a vezér csak visszaütött,  s nem vette észre az abban rejlő erőt, a fenyegetést, ezért gyanútlanul a4-el válaszolt. Mónika egy elterelő áldozattal - 18. Fh7+! - minőségelőnyre tett szert. A demoralizált ellenfél elvesztette a fonalat, világos 20. Fe5, majd 21. Hh4+!! látványos tisztáldozattal matt-támadást hozott létre, aminek a kivédése további anyagi előnyt eredményezett számára. Innen már csupán kézügyesség kellett a nyeréshez. Gyakori hiba az, amikor egy nyerő állásban a megelégedettség érzése vesz erőt a játékoson. Néhány lépésen át Mónika is adott le az előnyből, azután ismét összekapta magát  és taktikai csapásokkal - 31. Bxc6! majd 32. Bxc8+! lépésekkel - végleg megtörte sötét ellenállását. A rivális, talán a csodára várva még tovább játszott, de ezzel ellenfelének adott lehetőséget a partit lezáró "bástyaelnézésre" - 43. g6! - , amit természetesen nem lehetett ütni a védhetetlen mattfenyegetés miatt. Szép volt Mónika! Gratulálok!

benyeda_monika_2.jpgbenyeda_tibor.jpg

A fenti játszmát látva nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy megjövendöljük: Mónika  - amennyiben a sakk iránti elkötelezettsége az Apukája szintjére lép - rövidesen befogja, a még tetemes előnnyel előtte álló, sakkoktató és versenyszervező Apukáját az élőpontszám listán. Hajrá Mónika!

Szerző: Sakk-mester  2017.12.20. 05:51 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása