Félidejéhez érkezett a sakk VB. Az eredmény 3- 3 úgy, hogy nem dőlt el egyik játszma sem. A „85 éves garnitúra” nem csatázik ifjú vagabund módra, én inkább az óvatos duhaj kifejezéssel illetném őket.

 Bár a harmadik parti során Gelfand alatt meginogni látszott a léc, de fennmaradt.

A nézők között alig találni elégedettet.


 Kaszparov is fanyalog, - ki másra figyelne a sakkvilág, ha nem az ő volt nagy királyára - bezzeg az ő első 8 döntetlenje – nem hat! - ugyancsak Anand ellen az más volt, az teli volt feszültséggel és tartalommal.

A sportszerűségről szerencsére nem szólt, jól tette, hisz ő vett vissza megtett vesztő lépést Polgár Judit ellen.

Persze a pénzért ő is a minőség kárára áldozott – ki nem tette volna meg a helyében – mikor nem a világ második legjobbjával háborúzott – nem volt az még csata sem – rövid páros-meccsükön. Bizony egyetlen szóval sem említette azt, hogy nem világbajnoki páros-mérkőzést vív – a most szintén a fanyalgók táborát erősítő és „félrebeszélő” - Shorttal.

Ne feledjük, Kaszparov megosztó személyiség volt. Zsenialitása és eredményei miatt mindenki felnézett rá, míg pökhendi, nagyképű jelleme taszító volt.


A mostani játszók, nem ellenségek, csupán ellenfelek és kedves szerény személyiségek, különösen Anand. Kedvelik és tisztelik egymást, az ő szájukat nem hagyja el a másikat degradáló megjegyzés.


 Mindenki, mint a bunyó meccseken, vért akart látni, de legalább belemenést, mint a futballpályákon.

Szerencsére a mérkőzést sakkozó-drukkerek követik figyelemmel s így a sakk VB-ét játszók táblájára nem fröccsent fel a köznép vulgarizmusának sara. 


Ma csend honol az arénában, én pedig újabb videó-sétára invitállak a Tretyakov képtárba.  


A világ egyik felén, az Ázsia bajnoka címért csatázó csapatok harmadik fordulójukat játszák ma. Férfiaknál és a nőknél egyaránt Kína csapata az esélyes a győzelemre.

 

 


A világ másik felén, Amerikában este nyolctól a 2012 U.S. Championship - et követheted nyomon.

Záró fordulóra kerül sor férfiaknál (11.) és nőknél (9.) egyaránt.

Nakamura (7.5) tegnapi győzelmével Kamsky (7) felett fél pont előnnyel vezet, és gyengébb ellenféllel küzd világossal, így egyértelmű esélyese a bajnoki címnek.

A hölgyek versenyfutása nyitott az első helyre. A toronymagasan vezető, az élen holtversenyben álló (8/6) Irina Krus és Anna Zotonskih közül kerül ki a bajnok.


Hazatérve a magyar „láthatatlan” sakkozás birodalmába, a szobák mélyén csendben készülődnek a magyar sakkozók és a légiósok, hogy holnap bajnokságuk 2011 - 2012 – es évadjának utolsó fordulójában döntsenek az érmek a kiesők és a feljutók sorsáról.


 Holnap ismét megtelik sakkimádókkal a Tretyakov képtár, hogy a szokott időben - 13:00 - láthassák a sakk VB hetedik játszmáját Gelfand – Anand párosításban, és nem csak ott, hanem világszerte élvezhessék az eddig kétszeres kommentátor Balogh Csabát követően Lékó Péter kommentálását.


 

Szerző: Sakk-mester  2012.05.19. 07:07 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása