121m.jpgPos450.jpgPos451.jpgPos452.jpgMatt négy lépésben.

Az első - felső - feladat a tipikus fojtott-matt tanpéldája. Előbb felveszi a ló a fojtott-matthoz illő pozícióját - figyelem...anélkül nem jön létre a matt, mert más választása is lenne sötétnek a vezér ütésére - s azután már a "nekem semmi sem drága" gondolat jegyében,  a cél érdekében könnyedén szabadul meg világos legértékesebb tisztjétől is, mert a sötét királyt körülvevő saját - káros - bábuk segítségével vezére nélkül is végzetes lesz a fojtása..

A második diagramon a világos huszár ereje helyettesít egy káros bábut - melyiket is? - a g7 gyalogost. Ha ezt a gyalogot odaképzeled a táblára, akkor rögtön szembetűnik az alapsor gyengesége, s az, hogy az alapsort védő bástyának kettős feladata van. Melyik a másik feladat? Bizony, ha ott lenne a g7 gyalog, akkor ketten őriznék a lovat az f6 mezőn és nem menne a huszár ütése. Miért nem? Azt kérdezed, hogy most miért üthető a ló, hisz védi a bástya, s a ló 3 egységet ér, a vezér ami üti, az pedig 9-et. Igazad van, pontosan számolsz, pontosan vetted számba a javaidat, ám vannak magasztosabb célok is, például a sakkban a mattadás. Nos e végső célt, ez a lépés szolgálja legjobban.

A harmadik állásban világos úgy meghintáztatja a sötét királyt, hogy az kibukik a trónjából. A későn érkező bástya önfeláldozása tökfölösleges. A h7-re menekülő király mattját a nagy zsúfoltság miatt könnyen meglátod, de a "ligetes" f7-enmár nehezebben észleled. Ezért jó minden egylépéses mattot is megoldanod, hogy "véreddé" váljanak a mattképek, azokat könnyedén felismerhesd a távolból is.

Szerző: Sakk-mester  2012.11.08. 07:28 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása