Terem.jpg

végső sorrend.jpg

Megszámlálhatatlan felmérésben olvashatjuk, hogy pesszimista nép a magyar.

A Nemzeti Sport felmérést készített arról, hogy milyen helyezésre tarják esélyesnek Rapport, Richárd nagymestert a Wij aan Zee-i sakkversenyen.

A megkérdezettek kb. 13-14%-át nem érdekli a sakk.

A fennmaradó nyilatkozók;

13%-a úgy gondolja, hogy első nekifutásra megnyeri a versenyt

 50.5%-a az élmezőnybe várja

---------------------------------------------

30.5%-a a mezőny második felébe

6%-a úgy véli, hogy gyenge még Ő ehhez a mezőnyhöz

Első olvasatra úgy tűnik, hogy 63.5% az optimista szavazó, hisz ők pozitív eredményt várnak.

Közöttük ott vannak az „álom-optimisták”, 13%-al képviselik magukat.

A realisták – 30.5% - nézete is optimista, hisz Ricsi az utolsó előtti a rajtlistán, tehát egy 7-8-9-10. hely is meghaladná az élőpontszám és rajtlistás „elvárást”.

A pesszimisták – 6% - az élőpontszámon alapuló elvárásnak megfelelő, tehát a realitáshoz közel álló álláspontot képviselnek.

A verseny végén átminősülnek a „címkék”.

Ha a magyar fiú megnyeri a versenyt, akkor az „álom-optimisták” realistákká válnak, az összes többi nyilatkozó pesszimistává minősül vissza. Viszont, ha Ricsi az utolsó helyek egyikén végez, akkor a pesszimisták válnak realistákká, s az összes többi rózsaszín léggömb fúvóvá, csodaváróvá minősíti önmagát.

Előzetesen véleményt formálva, úgy látom, hogy a magyar ember – legalábbis ebben a vonatkozásban – nagyon is optimista.

Én személy szerint sem az optimisták, sem a pesszimisták táborát nem gyarapítom, mindig is a realitást tartottam többre az előbbiekhez képest.

----------------------------

- Mi a külömbség az optimista és a pesszimista között? - ???

Pesszimista: Jaj, ennél rosszabb már nem is lehet...!

Optimista: Dehogynem!
---------------------------------------------

"Ajándékba csak a szánalmat adják,

az irigységet neked, magadnak kell kiharcolnod."

Moldova György

 -----------------------------------------------------------------

Véget ért a verseny, s a sztárolt, a sajtó által dédelgetett gyermek - Rapport Richard - az úgy vágyott és óhajtott siker nélkül maradt. Vitathatatlan az, hogy mindent megtett a sikerért, ám mégis a rajtlistás helyén maradt, vesztett valamivel több mint tíz élőpontot. A szerencsével sem állt hadilábon, hisz Wely ellen totálisan vesztett partijában "talált" fél pontot.

A szaksajtó szakíróinak egyike-másika és a bulvárszintű média harsány sztárolásba kezdett, a verseny előtt arról írtak, hogy ő lehet a jövő világbajnoka.

Gyorsan elfelejtették, hogy alig egy éve Bielben hasonló erősségű mezőnyben nyerés nélkül, négy mínuszban maradt. Homályba veszett a tény, hogy a közel 2700-as élőpontjainak zömét 2600 alatti élősöktől szerezte. A 2600-asokkal vívott csatáinak mérlege már nem ennyire fényes.

Most a Wijk aan Zee-i eredmény azt igazolja, hogy reális a rajtlistás helye, még nem érkezett el a világelitbe betörés ideje.

Hét évvel ezelőtt Magnus Carlsen a mostani világbajnok - alig több mint 16 évesen -  4.5 pontot, míg hat éve 8-at szerzett és holtversenyes társa lett a mostani bajnoknak, Aroniannak.

 ------------------------------------------------

Felülemelkedve a kérdés azon részén, hogy pesszimista, vagy optimista nép-e a magyar, én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy irrealista, a valóságtól elrugaszkodott, amely nem képes a reális helyzetet, a valóságot látni.

Talán ez lehet az oka a magyar történelmi kudarcoknak, a "magyar átoknak" is, a józanság hiánya, a valóságtól elszakadt vak hit.

-----------------------------------------

Az Élet nem áll meg, robog tovább, értéket alkot és degradál... miközben rengeteg silányságot hoz...

 

 

Szerző: Sakk-mester  2014.01.27. 12:05 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása