SAKKOLIMPIA MOSZKVÁBAN 1956 szeptember 1-25. Elődöntők. V. forduló. Szeptember 5. Magyarok első szabadnapja. "Nyár volt alkonyat, lenn a Moszkva part, Ó de szép volt ,de tündér szép..." A páratlan számú mezőnynek köszönhetően, a verseny felénél voltunk szabadnaposak. Nem volt felhőtlen a légkör, Bán dr. csapatkapitány így jellemzi a napot: " Peches versenyzőink megint rágták magukat (és egymást) a nyert állások feletti sopánkodással. Pedig hát olyan ez, mint a tudtam tanárbácsi, csak elfelejtettem. Aggodalomra- reálisan tekintve az esélyeket - nem volt okunk.Gyengébb ellenfelekkel játszunk, a három első között ott leszünk a kérdés csupán az, hogy hányadik helyen végzünk. Az első hely esélyeseinek minket tekintettek az ellenfelek is. Eddig Barcza Gedeon játszott jól 2,5 pontot szerzett háromból. 09051.jpg(A képen fiatalkori képe 1950 -ből) Bély dr, ugyancsak 2,5 pontos. 09052.jpg(Fényképe 1950-ből) Benkő Pál két pontos. 09053.jpg( fénykép szintén 1950-ből) Szilágyi egyet nyert, kétszer durva hiba miatt vesztett. Szabó teljesítménye 50 százalék. Portisch csak egy alkalommal szerepelt. Mintha nagy lenne a tekintélyelv két nk. mesterünknél ,- rossz formájuk ellenére is ragaszkodnak a játékhoz... Érdemes csapatunk életkorára is figyelnünk: Barcza 45, Bély dr, 43, Szabó 39, Szilágyi 35, Benkő 28, Portisch 20 éves. A csapatunk mellett Flórián Tibor is ott van aki korábban érkezett Moszkvába a FIDE kongresszusra, az elődöntők idején versenybizottsági tag. 09054.jpg( Fényképe 1950-ből).
---------------------------
09055.jpg
A szabadnap versenyzőinknek számtalan látnivalót, élményt ígér. Szívélyes vendéglátóink szeretnének mindent megmutatni, rengeteg hivatalos látogatást szerveznek,. Tóth László így emlékszik vissza: " Játékosaink összpontosítását a megragadó moszkvai élmények is bénították. Megtekintették a mauzóleumot , a Kreml kincseit, a Lomonoszov egyetemet, a Tretjakov könyvtárat, a francia képzőművészeti kiállítást, a Nagy Színházban a Borisz Godunov előadását, lenyűgözte őket a szovjet fővárosnak sok sok nevezetessége, a szocialista rendszernek annyi hatalmas alkotása," ( Rosszmájú utódként megjegyzem hogy ezekből talán a Lomonoszov Egyetemet tekinteném annak, a többinek elég kevés köze van a szocializmusnak...) Mai szemmel pedig láthatóan sok volt a " kötelezően szabadon választott program" (!?) Úgy gondolom, hogy Barcza Gedeon szakított szabad időt a Moszkva parti sétára is. 09056.jpgA klasszikus magyar irodalom szerelmese meghallhatta itt a most születő új dalt amely elkísérte élete során a sakktábla melletti sikereiben... " Elrepült az éj, látod virrad már/ Nálatok is kék lesz az ég/ Csak meg ne tagadd, őrizd ezt a dalt ,/ S ilyen nyár esténk sok lesz még." (Moszkva parti esték.)

eszes_3.jpg
A bejegyzést írta: Szilágyi Sándor - Alejandro .
Szerző: Sakk-mester  2016.09.05. 15:50 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása