baku_megnyit.jpg

cskapit.jpg

Opening ceremony - © L.Afandiyeva

Az összeállításokat és az eredményeket ITT éred el. 

           

Csapataink játszmáinak kommentálása. 

 

baku2016.jpg

----------------------------------

Mit mondhat a baku-i sakkolimpia szereplésről a válogatottjainknak szurkoló blogger, aki reggel még éremről, kettős csapatgyőzelemről „álmodott”. Fiaink és lányaink is esélyesként ültek asztalhoz. A fiúk remijét még ellehet fogadni, a lányokat ért megsemmisítő vereséget (0.5-3.5) nem. A porba hullt remény könnyektől dagadó sárban fetreng. Berogyott dobogó alatti szakadékba zuhant az érem.

A fiúk öt (10-15) a lányok nyolc (8-16) rajthelyes pozíciót veszítettek. A fiúk nyertek 5.9, a lányok buktak 31.7 élőpontot. A fiúknál volt egy kiemelkedő – Almási Zoltán 9/7.5 -, kettő jó, egy elfogadható és egy elfogadhatatlan teljesítmény. A lányoknál csak Hoang Thanh Trang tudta kismértékben felülmúlni önmagát, volt egy elfogadható, kettő gyenge és egy elfogadhatatlan teljesítmény. Lehet magyarázni a bizonyítványt, de nem érdemes, az „érdemjegyek” minősítenek.

-----------------------------

Kettős győzelem - dupla öröm!

A tegnapot (09-11) fedje homály – legalábbis a fiúknál. Ma (09-12 13:00) és holnap (09-13 08:00!!) lesz még lehetőség arra, hogy a „most mutasd meg" játékban előrelépjünk. Hajrá Magyarok!

-----------

Ami tegnap (09-10) örömünkre volt, az ma (09-11) bánatot okozott. Tegnap „bravóztuk” a papírforma átírását, ma csalódottak vagyunk miatta. Válogatottjaink az élőpontok alapján a reálisnak tűnő 4 csapatponttal szemben, csupán egyet értek el.

Az egyetlen csapatpontot négy döntetlennel lányaink hozták el, – személy szerint: Hoang Thanh Trang, Lázárné Vajda Szidónia, Papp Petra, Gara Anita – megőrizve vele rajthelyes (8) pozíciójukat. Holnap a 23. helyről startoló franciákkal szemben is a mieink a sanszosak a győzelemre.

Fiaink eredménytelensége, a Grúzia elleni 1.5-2.5 arányú – Nyert: Almási Zoltán, döntetlen: Balogh Csaba, vesztett: Rapport Richárd és Berkes Ferenc - vereség benne volt a pakliban, mégis kiábrándítóan hatott. Almási Zoltán kimagasló teljesítménye sem elég ahhoz, hogy a „helyén” tartsa a csapatot. Holnap, szintén a mérkőzés esélyeseként, a rajtlistán (10-11) és a jelen helyezésünkben (22-23) is szomszéd hollandokkal küzdenek meg fiaink. Hajrá Magyarok!

-------------------------------

Bravó Fiúk! Bravó Lányok!
Szép fényes nap volt ez a mai 09-10). Igazolta a mondást: Jó az öreg a háznál. Almási Zoltán és Lázárné Vajda Szidónia győzelmei kellettek a kínaiak (2.5-1.5) legyőzéséhez és az ukránokkal (2-2) szemben elért döntetlenhez. Mindkét csapatunk, minden táblájának túloldalán a mieinknél magasabb élősök foglaltak helyet. A döntetlenek – Rapport Richárd, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin, Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Gara Tícia is remek eredménynek számítanak.
Sz...idónia a nála 167 ponttal magasabb élős, világos bábukat vezető exvilágbajnoknőt Marija Muzycsukot, a szintén „sötét oldalon” ülő Zoli, Li Csaot (+62) győzte le.
Fiaink ellenfele holnap, a ma Ponomarjovot látványos partiban megadásra kényszerítő Baadur Jobava vezette, rajtlistán 20. Grúzia lesz. Lányaink a rajtlistán szomszéd (9.) Bulgáriával randevúznak.
Hajrá Magyarok!

------------------------------

Valószínűleg ma, már a VIII. fordulóban eldől, az Orosz és az Amerikai csapatok küzdelmével, az olimpiai bajnoki cím sorsa a férfiaknál. Fiaink kifogták a nagy halat, (Kína) vajon képesek-e ledönteni a Kínai Nagy falat? A kérdésekre a válaszadás 13:00-kor kezdődik.

A Hölgyeknél is Orosz - amerikai párharcra kerül sor és azt is az első asztalnál vívják.  Lányaink a második kiemelt ukránokkal  csatáznak a döntetlen áhított eredmény lenne.

Hajrá Magyarok!

-------------------------

A VII. fordulóbeli kétszer három- egyes győzelmünk (A fiúknál győzött: Berkes Ferenc 6/5, Almási Zoltán 5/4 és Balogh Csaba 6/5, vesztett: Rapport Richárd 6/2.5, a tegnap pihenő Gledura Benjámin 5/4 . A lányoknál győzött: Hoang Thanh Trang 6/4, Gara Tícia 5/4.5! és Gara Anita 5/3.5, vesztett: Lázárné Vajda Szidónia 6/3, a nem játszó Papp Petra 6/4)  jutalma nem maradt el.
Holnap – 09-10 VIII. forduló – feltámadhatnak a magyar remények, ha a rangos ellenfelekkel szemben helytállnak fiaink és lányaink.
Előbbiek a 10. helyen tanyázó harmadik kiemelt kínai csapattal találkoznak, ha a versenybíróság nem hagyja jóvá a kínaiak óvását Short nagymester „engedetlensége” okán. Utóbbiak a két exvilágbajnokkal bíró ukrán szomszédainkkal ülnek egy asztalhoz.

----------------------

Fiaink a VI. fordulóban - a mieinknél minden táblán 300 élőpont körüli hátrányban lévő ellenfelekkel szemben -  hozták a totális győzelmet. A Ricsi, Fecó, Csabi, Bendzsi négyes szállította a pontokat. A VII. fordulóban a 15. asztalnál a rajtlistán 48. svájciak nagyarányú legyőzése reális cél.

Hölgycsapatunk döntetlenje várakozás alatti eredmény. A Trang, Szidónia, Petra, Anita kvartett a szürke halvány árnyalata volt ma. Holnap a VII. fordulóban a 46. helyről nekirugaszkodó filippínók ellen realizálni illene a 700 - 800 élőpont körüli tudásszint különbséget. Természetesen tőlük is csak a győzelem az elfogadható eredmény.

---------------------------------

Lányaink az oroszok elleni helytállásos vereségen győzelemmel léptek túl (Magyarország – Svédország 2.5-1.5 – Nyert: Papp Petra és Gara Tícia, döntetlen: Hoang Thanh Trang, vesztett: Lázárné Vajda Szidónia) és kellő önbizalommal várják a szünnap utáni összecsapást a rajtlistán 31. Kazahsztánnal.

Fiaink hideg zuhanya a 21. pozícióból startoló Lettország ellen (1.5-2.5 – Nyert: Balogh Csaba, döntetlen: Almási Zoltán, vesztett: Rapport Richárd és Berkes Ferenc) a pihenő nap után a 73. helyre sorolt Uruguayiakat sodorta elénk a VI. fordulóban.

-------------------------------------

Több meglepetés is tarkította a 4. fordulót. Az „ukrán ellenállók kisiklatták az orosz szerelvényt”(2.5-1.5), megtorpantak az „amcsik a cseh sánc előtt” (2-2) és kikapott a női világbajnok a Lettország pénzügyminisztertől (WGM Reizniece-Ozola Dana – GM Hou Yifan 1- 0). 

Jót tett a szülés a magyar sakkolimpikonoknak. Az egyre jobb formába lendül Lázárné Vajda Szidónia jó formáját az olimpián is bizonyítja. Hoang Thanh Trang kismamaként izzasztotta meg az exvilágbajnoknő Alexandra Kosztenyukot. A játszma 60. lépése körül közel állt a „nagy ruha” az orosz elsőtábláshoz. A 1.5-2.5 pontos vereség ellenére is: Szép volt lányok! Fiaink, mint pincérnő az étkezőasztalról a morzsákat úgy söpörték be az elvárt négy pontot.

Az első táblán Ricsinek – GM Rapport Richárd – kellett nyújtóznia kissé, de a végén „megetette” ellenfelét. Bár „Bravó” a túloldalon ült (Ő volt Bendzsi ellenfele) végül mi mondhatjuk: Bravó fiúk! Várjuk a jó folytatást.

----------------------------

Tegnap a III. fordulóban valódi vihar söpört végig a Crystal Hallban.

Lányaink ereje – IM Lázárné Vajda Szidónia győzelme -  behódolásra késztette a török hölgyeket (2.5-1.5), fiaink tábláiba három esetben is belecsapott az azeri villám,  mi csak Zoli – GM Almási Zoltán – révén tudtunk visszadörrenni (1-3). Egy kisiklás még belefér, kettő már a dobogó szélére, három azon túlra taszítaná csapatunkat.

Ma, tekintettel a táblánkénti 400 körüli élőpont-fölényünkre,  négy-nullás  győzelmet várok a srácoktól a rajtlistán 102. nicaraguai csapat ellen. Lányaink kifogták az egyik nagyhalat, mondhatnánk cápát, ma az oroszlán(y)okkkal kerülnek egy „ketrecbe”, az első asztalnál játszanak 100 körüli élőpont-hátránnyal szinte mindannyian. A realitás 0.5-1.5 pont megszerzése, a döntetlen szenzációs eredmény lenne, esetleges győzelmükhöz majd keresnem kell a méltó jelzőt.

Hajrá Magyarok!

-------------------

 Az első nap csak a szél kócolta össze a frizurákat, a sakktáblák mellett a menők lelépték az amatőröket. A második nap is kevés szerephez jutott a sakk, a „tűz a WC-körül csapott fel” s perzselni kezdte az illemhely-kódexet, melyet jó néhányan – köztük a magyar kapitányok – illetlennek tartanak. Remélem mára „elül a vihar a biliben” és a sakké lesz a főszerep. Fiainknál mindenképp, hisz a 4. kiemelt Azerbajdzsán csapata teszteli a mieink tudását. A döntetlen is jó eredménynek számítana. Az ínyencek előre dörzsölhetik a tenyerüket, az ötletparádéra képes első táblán játszók – Mamegyarov – Rapport - partijára. Almási Zoli ha „elkapja a fonalat” ellenállhatatlan. Balogh Csabi stabil játékkal, sötéttel játszva is képes megfékezni Mamedovot, Gledura Bendzsi precíz játékával lasszót dobhat a kombinatív Naiditsch vágtató lovára. A cím és élőpontszám-fölényes lányaink a rajtlistás 17. törökkel vívják csatájukat, vész nem fenyeget, tőlük győzelmet várok. Hajrá Magyarok! 

------------------------------

Túlsült, kissé megégett, így vagy úgy de létrejött Judit-kapitány ez évi buktája. Megrepedt a a triumvirátus barátságának fazeka.. vagy sosem volt fazék, vagy inkább barátság hármójuk között. Judit nem volt karakán mikor Péter távolmaradásáról szólt. Már-már politikusi szinten nyomta a semmit. Ki tudja, hogy miért nem vesz részt a magyar válogatottban Lékó Péter? Ott (lenne) a helye, az vitathatatlan. Miért nem sikerült összehozni Juditnak a konszenzust a versenyzők között. Miért és kiért mondott le Lékóról? Miért nem óhajtják, akarják megrendezni Magyarország szuper - 2600 élőpont feletti sakkozóinak - bajnokságát, mely döntött, dönthetett volna a táblasorrendről és a válogatott, tartalék, ötödik játékosáról? Arról nem is beszélve, hogy a válogatott kerettagságon "túlélők" számára sem jönne rosszul egy kis "gatyapénz", ha lányok számára bajnokság címén juttattak egy kis .....pénzt. Több, mint kívánatos lenne, hogy a Sakkszövetség figyelme kiterjedjen a magyar sakkelit második és harmadik vonalára is.

-----------------------------

Kezdődik a Sakkolimpia – sajtótájékoztató összefoglaló: ITT

olimp1.jpg

bakui_fcsapat.jpg

olimp3.jpg

A szövetségi kapitányok kijelölték az ötfős keretet a szeptemberi, azerbajdzsáni sakkolimpiára.

A 42. Sakkolimpia szeptember 1-14. között lesz Azerbajdzsánban, Bakuban. Polgár Judit a magyar féfi válogatott kapitánya Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin összeállítású férfiválogatottat nevezte be. Két évvel ezelőtt, a norvégiai Tromsø-ben rendezett sakkolimpián Polgár Judit még játékosként vett részt a férfi válogatott tagjaként, és a csapat ezüstérmet szerezett. Szövetségi kapitányként Polgár az izlandi Európa-bajnokságon mutatkozott be, ahol kiemelkedő teljesítmény mellett bronz-érmet szerzett a magyar csapat.
Papp Gábor, a női csapat kapitánya a következő keretet jelölte ki: Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szdónia, Papp Petra. A női csapat az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket ér el. Papp Gábor bő egy éve került a csapat mellé, először edzőként, majd csapatkapitányként.
A férfi csapat kapitánya sajnálattal vette tudomásul, hogy Lékó Péterrel nem számolhat. Ezzel kapcsolatban Polgár így nyilatkozott: „Pétert személyesen és szakmailag is nagyra becsülöm: játékosként és kapitányként is sok eredményt értünk el közösen. Sajnálom, hogy a bakui versenyen nem tud részt venni – ugyanakkor ezzel lehetőséget teremt egy rendkívül tehetséges, fiatal csapat bemutatkozására. A keret tagjainak meggyőző teljesítménye okot ad a bizakodásra a jó szereplést illetően”.

----------------------- 

Férficsapatunk Lékó Péter nélkül: Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin

Női csapatunk: Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Papp Petra

------------------------------

Sakkolimpia – Mindkét magyar válogatott bízik az éremszerzésben

Herceghalom – A férfi és a női válogatott szövetségi kapitánya is éremszerzésben bízik az idei sakkolimpián, amelyet szeptember 1. és 14. között rendeznek Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

“Bár a sakk egyéni sportág, de az olimpiát csapatban rendezik. A mi válogatottunk rutinos és lendületes sakkozókból áll. Almási Zoltánnak már ez lesz a 11. sakkolimpiája, Rapport Richárd révén pedig újra van olyan játékosunk, aki a világranglistán első húszban van, jelenleg tizenhatodik. Ő lesz az első táblásunk” – mondta a Herceghalmon tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Polgár Judit szövetségi kapitány, aki elárulta, ennyi edzőtábor és felkészülés még egy sakkolimpia előtt sem volt.

Polgár szerint Rapportnak az első tábla nagy kihívást jelent a nagyobb pszichológiai nyomás miatt. A csapat legfiatalabb sakkozója, az első sakkolimpiáján induló Gledura Benjámin lesz. A játékosként két éve visszavonult Polgár úgy vélte, fiatal, lendületes sakkozóról van szó, aki az elmúlt egy esztendőben sokat tett azért, hogy fejlődjön. Balogh Csaba és Berkes Ferenc alkotja még a férfi válogatottat.

“Bár Oroszország, Kína és az Egyesült Államok is nagyon erős, de ha az utolsó fordulókban minden jól alakul, akkor akár még az érmes helyet is elérhetjük” – mondta az MTI-nek Polgár Judit, aki kiemelte, az Élő-pontok alapján most kilencedik helyen áll a világranglistán a jelenleg is Herceghalmon edzőtáborozó magyar férfi válogatott, amely ha az első hatban végezne, akkor már elégedett lenne.

Polgár arról is beszélt, hogy Lékó Péter nem lesz a keret tagja és el kellett fogadnia a szegedi nagymester döntését, de a jövőbe tekintve arra figyelt, hogy az indulók a versenyre tudjanak koncentrálni.

Papp Gábor, a nők szövetségi kapitánya is kiemelte a felkészülés fontosságát:

“Világszinten nincs olyan válogatott, amely ennyit készült volna, mint mi, nekünk a sakkolimpia előtt hat edzőtáborunk volt”.

Papp szerint összeszokott csapattal indulnak, amely a ranglistán hetedik, egyúttal hozzátette, bár a legjobb tízben az első öt együttes nagyon erős, ennek ellenére bízik egy érem megszerzésében.

Hoang Thanh Trang lesz az első táblás, rajta kívül Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szidónia és Papp Petra indul még a sakkolimpián.

Rácz Zoltán a Magyar Sakkszövetség főtitkára szerint sikerült biztosítani a felkészüléshez minden feltételt, “így minden játékos nyugodt lelkiismerettel ülhet majd le az asztalhoz”.

Két éve a norvégiai Tromsőben a férfi csapat ezüstérmes lett, míg a női a 45. helyen zárt.

– MTI –

-----------------------

A Bors borsozza a kedélyeket! Sakkozásunk bulvár szinten!? 

http://www.borsonline.hu/sport/penzugyi-vita-miatt-nem-indul-az-olimpian-leko-peter/115568

Szerző: Sakk-mester  2016.09.15. 04:32 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása