ismet_dubaj.jpeg

Példátlan leszámolás: Ding Liren, Magnus Carlsen, Viswanathan Anand és Hou Yifan csatlakozik a GCL-hez
A Tech Mahindra Global Chess League bemutatkozó kiadása történelmet ír, számos sakk ikont tartalmaz, köztük összesen tizenhárom játékost, akik 14 különböző ország különböző kategóriáiban lettek világbajnokok.

A Tech Mahindra és a FIDE vegyesvállalata, a Global Chess League (GCL) ma bejelentette a közelgő nyitókiadás játékosainak teljes listáját. A Global Chess League első szezonja a Dubai Chess & Culture Clubban kerül megrendezésre 2023. június 21. és július 2. között, a Dubai Sports Council közreműködésével. Többek között Ding Liren uralkodó sakkvilágbajnok, a világranglista legjobb sakkozója és ötszörös világbajnok Magnus Carlsen, az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand és a négyszeres női világbajnok, Hou Yifan szerepel benne.

Liren nagymester így nyilatkozott: "A Global Chess League fantasztikus lehetőségnek tűnt attól a pillanattól kezdve, hogy hallottam róla, és alig vártam, hogy részt vegyek benne. Nemcsak egy érdekes formátum, hanem ICON játékosként is hozzájárulhatok egy izgalmas koncepció, amely az elkövetkező években megváltoztatja a sakkvilág arculatát. Továbbá, tudván, hogy a GCL-ben világszerte jelen lesz a játékosok részvétele, ez egy erős mezőny lesz, és alig várom, hogy találkozzunk minden játékossal."

Carlsen a világ legjobb sakkozója. Az ötszörös sakkvilágbajnok és a regnáló négyszeres gyorssakk-világbajnok Carlsen FIDE-csúcsértéke a sakktörténet legmagasabb értéke. A világ legjobb sakkozója, Magnus Carlsen nagymester a ligával való kapcsolatáról a következőket mondta: "A Global Chess League olyan nagyszerű új esemény lesz a szabad sakkban, amilyenre korábban még nem volt példa. Izgatott vagyok, hogy légy részese ennek az egyedülálló vegyes csapatos formátumnak. A sakkot világszerte sokan játsszák, de látványsportként kell felzárkóznia a többi jelentős sportághoz, és bizakodó vagyok, hogy a GCL jelentősen hozzájárul majd ehhez. találkozni a csapattal, versenyezni India izgalmas új generációjával, és élvezni a liga csapatszellemét."

Minden csapat egyedi, közös csapatformában versenyez a GCL-n, ahol minden csapat hat játékosból áll, csapatonként legalább két sakkozó nő. A verseny izgalmas szintjének növelése érdekében további öt világbajnok indul a Global Chess League-ben, köztük a regnáló sakkvilágbajnok Ding Liren, a 2021-es gyorssakk-világbajnok, Nodirbek Abdusattorov, a 2021-es gyorssakk-világbajnok, Maxime Vachier-Lagrave 2013. Shakhriyar Mamedyarov gyorssakk-bajnok, Leinier Domínguez 2008-as gyorssakk-világbajnok, Alexander Grischuk háromszoros gyorssakk-világbajnok és Daniil Dubov 2018-as gyorssakk-világbajnok.

A Global Chess League-ben a legjobb női szupersztárok is helyet kapnak, köztük Hou Yifan nagymester, a női sakk négyszeres világbajnoka és minden idők második legmagasabban jegyzett női játékosa. Csodagyerek volt, a legfiatalabb női játékos, aki 14 évesen kvalifikálta magát a nagymesteri címre. Hou Yifant kíséri Koneru Humpy nagymester, Harika Dronavalli nagymester, Kateryna Lagno nagymester, Alexandra Kosteniuk nagymester, Tan Zhongyi nagymester, Nana Dzagnidze nagymester, Bella Khotenashvili nagymester, Nino Batsiashvili nagymester, Irina Krush nagymester, Polina Shuvalova nemzetközi mester és 2018-as női európai bajnok a rapid sakkban, Elisabeth Paehtz.

Hou Yifan sakknagymester, a női sakk négyszeres világbajnoka így nyilatkozott: "A Globális Sakkliga máris széleskörű érdeklődést váltott ki, és csodálatos a sakkjáték iránti ilyen lelkesedés tanúja lenni. Hálás vagyok a Tech Mahindrának és a FIDE-nek, hogy meghívtak. hogy részt vegyek a liga nyitószezonjában, és alig várom, hogy elkezdődjön a szezon. A GCL az egy csapatban lévő férfi és női játékosok egyedülálló közös formátumával minden bizonnyal új irányokba viszi a játékot, és olyan ajtókat nyit meg, amelyek még sosem már korábban is felfedezték. A sakkrajongók szerte a világon várják a csemegét."

A neves bajnokok mellett a liga színtere lesz a legkülönbözőbb nemzetek feltörekvő tehetségeinek, lehetőséget kínálva számukra a világ legjobbjaival való megmérettetésre. Hat U21-es játékos is versenyez a GCL-ben, a Grandmasters, Praggnanandhaa R., Raunak Sadhwani és Nihal Sarin trió vezeti a csodagyerekeket. Jonas Buhl Bjerre nagymester, Javokhir Sindarov nagymester, sakkcsodagyerek és Andrej Esipenko nagymester egészíti ki a kategória játékosainak listáját.

A FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics elmondta: "A Tech Mahindra Global Chess League sakk-ikonokat, legendákat és világbajnokokat fog felvonultatni a világ minden tájáról, és izgatottan várjuk, hogy a sakk legnagyobb nevei versengjenek a fődíjért. Soha nem látott szintű izgalmas sakkjátékot ígér, és a várakozás tapintható.

Szerző: Sakk-mester  2023.05.30. 12:07 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása