fide_vkupa_4d.jpgfide_vkupa_1.jpgfide_vkupa_4e_1.jpgpraggn.jpgfide_vkupa3.jpg1d_praga_6.jpgcarlsenutolso_1.jpgfide_world_chess_cup_2023_1.jpgfide_vkupa.jpgfide_world_chess_cup_2023_ferfiak.jpgfide_vkupa_3.jpgfide_vkupa_3a_2.jpg

 

Carlsen olyat tett, mint még soha: megnyerte a Világ Kupát - Praggnanandhaa szállította a csodát - Ilyen fiatalon, ilyen magasságra még senki sem kapaszkodott fel - 47 élőponttal gyarapodott - Caruana hozta a papírformát - Abaszov közvetlenül a dobogó mellé állhatott - Ő borította leggyakrabban az előzetes várakozást - nyert 57 élőpontot! - Szép volt, sakkgladiátorok!.

Ez a harc lesz a végső - Ma Világ Kupa győztest avatnak - A vesztesé a dobogó második foka, a harmadikért küzd Caruana és Abaszov - A helyzet pikantériája, hogy a 31 éves Carlsent legyengítette az ételmérgezése - Ki tudja-e használni a világelső "elgyengülését" Caruana legyőzése után fáradtságra panaszkodó 18 éves Praggnanadhaa - A kérdésre a választ rövidesen megtudjuk - Jó szurkolást! Jó, szórakozást! - Ja, kezdés egy órával hamarabb!!.

A holnapi (08-24) rájátszásban (Kezdés 12:00!!) tovább szórakoztatja a nagyérdemű sakkpublikumot a Világ Kupa legeredményesebb négyese - A Carlsen - Pragg derbi két döntetlen partit követően, a Caruna - Abaszov párbaj két eldőlt játszma után jutott el a Tie-break szakaszba - Jó, szórakozást! - Majd elfelejtettem megosztani veletek: A Caruan - Abaszov párharc győztesére, Abaszov vezetésénél fogadtam Caruana harmadik helyezésére 4,15-ös oddssal - Nekem is drukkolhattok! A tét nagyságát (ami lehet 5-6-7 számjegyű!!) megőrzöm magamnak, remélem nincs harag? -

Gyürkőzz Kedves Sakkdrukker! Lehet itt van a végítélet napja –Carlsen elmondta, hogy ételmérgezést kapott az Abbasov elleni meccs után, és az elmúlt napokban nem tudott enni sem pihenni - Még idegeskedni sem volt ereje  - Ma (08-23) eldőlhet, hogy ki nyeri a Világ Kupát és ki hol áll majd  a dobogón - Tedd szabaddá magad, ha 13:00-tól látni szeretnéd a Carlsen - Praggnanandhaa és a Caruana - Abaszov partikat! Jó, szórakozást!.

 

A döntő első játszmája döntetlennel végződött Carlsen és Pragg között - A harmadik helyért vívott küzdelemben Caruana 23-ik lépése: Vb4? végzetes hibának bizonyult - három lépéssel később az azerbajdzsáni meglepetésember: Abaszov győztesen állt fel a tábla mellől - A párharcok holnap folytatódnak!.

 

A ma látható négyesnek (Carlsen, Caruana,Praggnanadhaa, Abasov!) nem tétje a világbajnokjelölti kvótaszerzés -  A világbajnokjelölti mezőnyhöz csatlakozhat a legjobb négy - Miért négy, amikor csak három? Kérdezhetik joggal - Azért, mert a legmagasabb élős is odasorolandó - Nem hiszem, hogy Magnus Carlsen annyi élőt dobna ki, hogy elvesztené ranglistavezető pozícióját - Azért maradt még motiváció - A rang, a hírnév, a respekt, na és a pénz!  - Kíváncsian várjuk, hogy mit kezd Carlsen a meglepetésemberrel, a 2632 élőpontos  Abasovval - A Caruana - Praggnanadhaa párharcban nagy küzdelem várható - Jó, szórakozást!.

A holnapi (08-18) pihenőnap után Carlsen - Abasovval, Caruana - Praggnanadhaaval folytatja a legjobb négy között - A győztesek a döntőbe jutnak, a vesztesek a harmadik helyezésért küzdenek meg - A két indiai srác végletekig kiélezett párharca a legkényesebb ízlésűek igényeit is kielégítette - A hölgyeknél Goryachkina Aleksandra - Salimova Nurgyullal döntőzik.

Carlsen, Caruana és Abasov a legjobb négy között - Praggnanadhaa és Erigaisi a holnapi (08-17) rájátszásban küzd a továbblépésért - A hölgyek már a döntőbejutásért játszottak: Goryachkina Aleksandra várja döntős párját: a Muzychuk Anna - Salimova Nurgyul párharc győztesét, akik a holnapi rájátszásban döntenek a továbbjutásról.

live3_10.gif

 

---------------

NŐK: live3_9.gif

 

 ---------------

 

 

 

Berkes Ferenc nagymesterünk nem jutott a legjobb nyolc közé, eddigi teljesítménye várakozás feletti és minden elismerést megérdemel - Mára csak egy rájátszás maradt, de 15-én izgalmakban bővelkedő sakkcsaták várnak ránk: Carlsen - Gukeshhel folytatja a hatodik körben, szembekerül egymással két amerikai: Caruana és Dominguez és két indiai: Praggnanadhaa - Erigaisi, - A meglepetésember, az eddig közel 50 élőpont-növekményt elkönyvelő, a hazai drukkerek szívét megdobogtató, 28 éves  Abasov Nijat a "párját várja, aki a Vidit-Nepo gyorstempójú párharc győztese lesz - Nem kis meglepetésre Vidit kiejtette Nepot, ott van a legjobb nyolc között. 

A köztük lévő 22 év korkülönbség alapján a 32 éves Carlsen akár a fia is lehetne az 54 éves Ivancsuknak - Nincs itt kor tisztelet - Carlsen 1-0 Ivancsuk.

A 18  éves Lékó-tanítvány, Keymer Vincent hőstettét: 6 játszmás mini-meccsre kényszerítette a világelső Carlsent, aki holnap az 54 éves Ivancsukkal folytatja - elhomályosította a napokban 18-ik évébe lépett Praggnanadhaa, aki hatalmas szellemi fölényben volt és 2-0 arányban győzte le rapid partikban az amerikai Hikaru Nakamurát, így a verseny második kiemeltje búcsúra kényszerült - Berkes nagymester holnapi ellenfele a Nakamurát kiverő Praggnanadhaa - Jó, szórakozást! Jó, drukkolást! Hajrá, Fecó!.

Berkes Ferenc az ötödik körben! Gratulálok! Carlsen és Nakamura a mai (08-11) rájátszásban küzd a továbblépésért - Izgalommentes, jó szórakozást!.

A negyedik kör első játszmáját megnyerő magyar nagymester: Berkes Ferenc - Ponomarjov legyőzésével nagy lépést tett a továbbjutás felé - A világranglista-vezető Carlsennek úgy tűnik ismét nem sikerül a döntőbejutás, miután az első játszmában vesztett a 18 éves német Keymer Vincenttel szemben, ugyancsak kínpadra került So - Vitézül küzdött a ma 18 éves Praggnanadhaa - Nakamurával szemben - Izgalmakban bővelkedő visszavágók várnak ránk - Jó, szórakozást! Hajrá, Fecó!.Érdekesség, hogy a negyedik körbe jutottak közül a 28 éves Abasov Nijat áll a legjobban élőpont gyűjtésben.  +30 élővel. 

A harmadik kör második játszmájában Gledura nem bírt Nakamurával, az amerikai jutott tovább - ellenfele az indiai: Praggnanadhaa - Berkes a holnapi (08-07) hosszabbításban folytatja párharcát Vityugovval, miután második játszmájuk is remivel végződött - Carlsen a Lékó Péter edzette Keymerrel csap össze a negyedik körben, a pihenőnapot (08-08) követően.

Tartalmas játékot követően értékes döntetleneket értek el a még versenyben lévő sakkjátékosaink a most folyó SakkVilág Kupán:  Gledura Benjámin a verseny egyik nagy favoritjával, Hikaru Nakamurával osztozott meg a ponton, Berkes Ferenc - Nikita Vityugovval remizett - Mindkettőjüknek gratulálok és várom, várjuk a remek folytatást - Hajrá, magyarok!. 

Berkes átlépett Gelfandon a harmadik körbe jutott - Vityugov az ellenfele, Radzsabov "kiállította" Erdőst, Gledura  túlórázást követően Nakamurával folytatja! -  Divya Deshmukh lépett tovább Hoang Thanh Tranggal szemben.

Minden magyar érdekeltségű játszma döntetlennel végződött a második kör első összecsapásán. 

Ötből négyen tovább léptek, ötből négyen előre néznek! A második körben, ma és holnap: Gledura Benjáminért, Berkes Ferencért, Erdős Viktorért és a női mezőnyben Hoang Thanh Trangért szoríthatunk - A mieink a következő párosításban folytatják: Gledura - Yakubboev Nodirbek, Erdős - Radzsabov, Berkes – Gelfand, Hoang Thanh Trang – Divya Deshmukh, Carlsen ellenfele Pantsulaia Levan, Nakamuráé - Karthik Venkataraman – Jó, szórakozást! Jó, drukkolást! Hajrá, magyarok!.

 

Gledura és Erdős továbbjutott, Berkes a mai rájátszásban szintén továbblépett - Nagy Gábor részére véget ért a verseny - Holnap (08-02) a második kör első partijaira kerül sor, ekkor már ringbe lépnek a nagyok - A mieink a következő párosításban folytatják: Gledura - Yakubboev Nodirbek, Erdős - Radzsabov, Berkes – Gelfand, Carlsen kegyeiért ma még küzdenek a felek, Nakamura -  Karthikkal kezd - A hölgyek mezőnyében a mi lányunk:  Hoang Thanh Trang magabiztosan jutott tovább.

 

Nyulak a bakui sakk-ketrecben - A FIDE vezérkarának sem megy már el az esze - mert már  elment akkor, amikor úgy határozott, hogy nyulakat: A férfiaknál 2200 körüli - élősöket, a nőknél 1900 élőpont körülieket dob a sakk-farkasok elé, csupán azért, hogy egy körrel tovább tartson a versengés - A nagyvadak, az oroszlánok: Carlsen, Nakamura és a többiek (további 62 játékos) -, ezen idő alatt heverésznek, vakaróznak - A magyarok viszont már az első körben mindannyian játszanak - Hajrá, magyarok! Jó, drukkolást! Jó, szórakozást!.

 

Ez az esemény Magnus Carlsen számára különös jelentőséggel bír - A jelenlegi világelső játékos a harmadik helyen végzett az előző tornán - Carlsen soha nem nyerte meg a világkupát, és még a döntőbe sem jutott be – ez meglepő hiányosság, tekintve, hogy minden mást megnyert a sakkban, amit csak lehet nyerni.

Az eseményen soha nem látott, 2,5 millió dolláros nyereményalap lesz - Az Open és a Női szekció legjobb három játékosa kvalifikálja magát a világbajnokjelölti versenyekre - Majdnem egy teljes hónapra Bakuba, Azerbajdzsánba költözik a sakkvilág - 2023. július 30 és augusztus 24 között a kaukázusi ország ad otthont a 2024-es Candidates versenyekre kvalifikáló sakk elitnek, amely a legjobb helyekért verseng -  A világkupa nyílt és női versenyét egyszerre rendezik meg - Az esemény formátuma  egy plusz forduló hozzáadásával módosult, ami lehetővé tette az Open szekció 128-ról 206 versenyzőre való növelését - A női szekcióban 103 játékos szerepel majd.

A 2023-as esemény újabb változást hoz: az első két helyezett helyett az egyes versenyszámok első három helyezettje kvalifikálja magát a soron következő Candidates versenyre, amely jövő áprilisban a kanadai Torontóban lesz. 

Míg ez lesz a tizedik verseny az Open szekcióban, az azerbajdzsáni esemény csak a második ilyen jellegű női verseny lesz (az első 2021-ben Szocsiban volt).

 

Date Time Event
Day 1 29.07.2023 18:00
20:00
Opening Ceremony
Technical Meeting
Baku Convention Center
Playing hall
Day 2 30.07.2023 15:00 Game 1
Day 3 31.07.2023 15:00 Round 1 Game 2
Day 4 01.08.2023 15:00 Tie-break
Day 5 02.08.2023 15:00 Game 1
Day 6 03.08.2023 15:00 Round 2 Game 2
Day 7 04.08.2023 15:00 Tie-break
Day 8 05.08.2023 15:00 Game 1
Day 9 06.08.2023 15:00 Round 3 Game 2
Day 10 07.08.2023 15:00 Tie-break
Day 11 08.08.2023 Free day
Day 12 09.08.2023 15:00 Game 1
Day 13 10.08.2023 15:00 Round 4 Game 2
Day 14 11.08.2023 15:00 Tie-break
Day 15 12.08.2023 15:00 Game 1
Day 16 13.08.2023 15:00 Round 5 Game 2
Day 17 14.08.2023 15:00 Tie-break
Day 18 15.08.2023 15:00 Game 1
Day 19 16.08.2023 15:00 Round 6 Game 2
Day 20 17.08.2023 15:00 Tie-break
Day 21 18.08.2023 Free day
Day 22 19.08.2023 15:00 Game 1
Day 23 20.08.2023 15:00 Round 7 Game 2
Day 24 21.08.2023 15:00 Tie-break
Day 25 22.08.2023 15:00 Game 1
Day 26 23.08.2023 15:00 Final & Match for 3rd place Game 2
Day 27 24.08.2023    
Closing Ceremony
Tie-break
   
Day 28 25.08.2023 Departures
Szerző: Sakk-mester  2023.08.24. 13:43 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása