wei.jpgmendeonca.jpgoten.jpgabdu2.jpggukesh.jpgwijk_3.jpgwijk3.jpgwijk3kihiv.jpglanyos_nap.jpgholland_lany.jpggiri_4.jpgtatac.jpgtata2024_ding.jpgtata2024a.jpgtata2024b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A részletes eredményeket ITT találod 

 

Jó napot Kedves Sakkbarátaim! Készüljetek, mert már csak ma élvezhetjük együtt az év első szuper-sakkversenyének, a Wijk aan Zee-i Tata Steel-nek az izgalmait - Le a kalappal a várakozás feletti nagy harci kedvet mutató versenyzők előtt - A játszmák közel fele 47,6%-a eldőlt - Öten állnak az élen és a mezőny fele küzdhet még  a végső győzelemért - Két nagy rangadóra is sor kerül ma: Wei Yi - Vidit és Pragg - Firouzja partik révén - A Moghsoodloo - Gukesh összecsapáson a verseny legfiatalabbja küzdeni fog a győzelemért - mindemellett figyelhetünk arra, ahogy a Giri - Warmerdam játszmában a holland listavezető, miként szüreteli le a pontot - Jó szurkolást! Jó szórakozást!.

Az utolsó forduló kettő órával korábban kezdődik! Abban az esetben, ha a Mastersben több játékos 13 forduló után azonos pontszámmal végez az utolsó forduló után tiebreaket kell játszani az alábbiak szerint: előbb két villámjáték (3+2) következik ha még mindig döntetlen, a játékosok egyetlen "hirtelen halál" játékot játszanak, ahol a fehér 2,5 percet, a fekete pedig 3 percet kap - A pénzdíjak egyenlő arányban kerülnek elosztásra - Érdekesség, de inkább rendezői és FIDE fogyatékosság, hogy az utolsó fordulóban azonos nemzetbeliek kerülnek szembe egymással - Ding Liren - Ju Wenjunnal, Giri - Warmerdammal küzd meg - Girit mindkét honfitársával az utolsó két fordulóban sorsolták össze - Jó szurkolást! Jó szórakozást!.

A kihívók versengésében a 16 éves francia junior világbajnok Marc'Andria Maurizzi egy pont előnnyel vezet - joggal mondhatjuk: "E fiúból pap lesz, akárki meglássa!" – Ez esetben értsd úgy, hogy 2700 élőpont feletti szupernagymester és torna győztes a csoportjában - ma a tőle másfél ponttal elmaradó 18 éves belgával: Dardha Daniellel csap össze, a záró fordulóban a 38 éves hollanddal, a versenyben korábban hosszan vezető Erwin l'Amival kerül szembe - Maurizzi levesébe a legyet, a 17 éves második helyen álló indiai Mendonca Leon Luke pottyanthatja bele, ha hagyja a francia tini – Érezzétek jól magatokat! Jó szórakozást! – A „szuperekkel” kapcsolatos gondolataimat a bejegyzésre kattintva éritek el.

Jó reggelt Kedves Sakkbarátaim! Gyürkőzzetek, mert már csak ma és holnap élvezhetjük együtt az év első szuper-sakkversenyének, a Wijk aan Zee-i Tata Steel-nek az izgalmait - Ahogy jeleztem, Abdusattorovnak kedvezőbb partnerek következtek a hátralévő három fordulóban - egyet ebből realizált tegnap és fél pontos előnyre tett szert a 17 éves indiai vetélytársával Gukeshhel szemben - A  dobogó harmadik fokán négyen zsúfolódtak össze: a holland Giri, az indiai: Praggn és Vidit, a kínai Wei Yi, tőlük félpontnyira két világbajnokjelölt: Nepo és Firouzja reménykedik még  az érmes helyezésekben - Nagy kérdés, hogy a világbajnok Ding Liren belenyugszik-e az eddig elért  kétmínuszos eredményébe, vagy megküzd az 50%-ért és bele áll a partikba   A sorsolását elnézve, ez még összejöhet számára - Izgalmas játszmák jöhetnek - Jó drukkolást! Jó szórakozást!.

12. forduló párosításai január 27., szombat 14 óra: Firouzja-Nepomniachtchi, Van Foreest-Giri, Warmerdam-Ding Liren, Ju Wenjun-Wei Yi, Vidit-Abdusattorov, Donchenko-Maghsoodloo, Gukesh-Praggnanandhaa.

Ma szünnap, azután egyvégtében jön a hátralévő három forduló - Az élen álló Abdusattorov és Gukesh csak fél ponttal előzi meg a hazai ászt: Girit és holtversenyes társát: Pragg-ot, utánuk szintén egy fél ponttal kevesebbel Vidit, Firouzja, Nepo, és Wei Ji következik - A férfi és a női világbajnokok még mindig egyenlő pontszámmal állnak - Egyre kínosabb helyzetbe kerül a férfi világbajnok - egyetlen győzelme mellett a 10-ik fordulóban elszenvedte harmadik vereségét az orosz Nepo-val szemben - A holtversenyes elsők közül Abdusattorovnak tűnik könnyebbnek a véghajrá: A 11-ik fordulóban Ju Venjunnal találkozik, míg Gukesh Firouzjával - Jó drukkolást! Jó szórakozást!.

Új helyszínen: Egy sötét fekete veremben (teremben) játszották a kilencedik fordulót, ahol csak a fehér szín lángolt - 5:0 arányban gázolta le feketét! Így már 17:12 az állás világos javára - A világbajnok-jelöltek becsületét a 18 éves indiai ifjú: Praggnanandhaa mentette meg a világbajnoknő legyőzésével -  Meglepetés-eredménnyel zárult a Donchenko - Firouzja parti - A német-orosz srác megszerezte első győzelmét - a francia-iráni elszenvedte harmadik vereségét - A többi eredményt a bejegyzésre kattintva éred el - A holnapi 10-ik fordulóban a Firouzja - Giri és a Nepo - Ding Liren partik számíthatnak jelentős érdeklődésre - Jó szórakozást!.

 

A mai kilencedik forduló sztármérkőzései: Ding Liren - Giri, Praggn - Ju Wenjun - A kínai világbajnokok azonos szerzett ponttal egymás mellett állnak a tabellán - ám ami a női világbajnoknőnek siker, az a férfi világbajnoknak kudarc - Ju Wenjun már a negyedik férfi világbajnok-jelölttel találkozott és mérlege még mindig pozitív: egy győzelem, három döntetlen - Ding Liren is négy jelölttel futott össze eddig: egy győzelem és egy döntetlen mellett kétszer vesztett - A győzelem, a siker gyógyít, a vereség, a kudarc megbetegít  - pláne ha tudjuk, hogy éppen lelki eredetű problémák okozta megbetegedés tartotta vissza eddig, az aktív versenyzéstől - Személy szerint én nagyon drukkolok Ding Lirennek, aki egy nagyon kedves, túlzottan is szerény és tisztelettudó sakkzseni - Szeretném, ha egy nagy hajrával  helyreállítaná lelki egyensúlyát és önbizalommal telten ülne tábla mellé megvédeni világbajnoki címét! A színek csatájában az állás: 12-12! fehér kiegyenlített.

Wijk aan Zee-ben továbbra is lobog a szellemláng a sakktáblák fölött - A mezőny túl van a verseny nagyobbik felén - Hárman állnak az élen: Abdusattorov, Giri és Gukesh - Épp a hetedik fordulóban szólította le a fiatal üzbég a "magaslóról" az addig egyedül vezető hollandot: a 29 éves Anish Kumar Girit és állította maga mellé a holtversenyes első helyre, ahova a vágtába kezdett - három partit nyert zsinórban - 17 éves indiai Gukesh is megérkezett - A sötét szellem hanyatlásba kezdett - Az első három forduló után még 10-1-re vezetett, ám azóta minden fordulóban a fehér szín kerekedett felül és mára két pontnyira olvadt el az előnye, de még mindig 12-10 fekete javára - A 32 éves kínai világbajnoknő: Ju Wenjun káprázatos eredményt mutat fel a férfi világbajnok-jelölti tornára kvalifikáltakkal szemben: három partiból kettő pont - egy győzelem kettő döntetlen mellett - viszont ma a 8-ik fordulóban Gukeshhel, a 9-ikben Pragg-gal kerül szembe - Jó szórakozást!.

 

Wijk aan Zee-ben verték a nők a férfiakat és a rendőrség nem avatkozott közbe! – Az ötödik fordulóban a női világbajnoknő  Ju Wenjun a mestercsoportban tett róla, hogy a férfi világbajnoki verseny egyik, győzelemre is esélyes résztvevője: a francia Alireza Firouzja,  aki, több mint 200 élővel haladja meg az ő pontszámát, inkább a divatvilág felé vegye az irányt – Játszmájukban a kínai hölgy viselte a nadrágot – övé a pont!

A kihívók csoportjában az első kiemelttel: Hans Moke Niemannal került szembe a startlista utolsó holland tinédzser: Eline Roebers fittyet hányt a tetemes – több mint 300 -  élőpont különbségre és elpáholta a 20 éves, már Carlsent is legyőző kaliforniai ifjút – Bár fájó szívvel, mégiscsak nembeli társaim kerültek a padlóra – de mégis: Gratulálok a „férfifaló” hölgyeknek! Jó szórakozást a hatodik fordulóban!.

Ritkán akad példa arra, ami megesett az idei Tata Steel sakkverseny mester csoportjában – Joggal mondhatjuk, hogy Wijk aan Zee-ben sötét szelek fújnak! -  Az első három fordulóban 10 játszma dőlt el sötét javára, miközben a világos színnel játszók csupán egyetlen győzelmet értek el – Az első fordulóban 4:0, a másodikban 2:1, a harmadikban szintén 4:0 sötétnek! Black is OK! – de még mennyire!  Feltételezem, hogy a fentiek ismeretében már szinte senkit sem érdekel a játékosok versenyfutása – minden érdeklődő a színek háborújára figyel a hátralévő 10 fordulóban – Jó szórakozást!.

Három fordulót követően Giri és Firouzja vezet 2,5/3 ponttal - Ding, Nepo és Abdusattorov követi őket fél pont elmaradással - Az indiai tigrisek még nem eresztették ki karmaikat 50%-on állnak.

A világranglista vezető nélkül is erős mezőny gyűlt össze Wijk aan Zee-ben - Itt van a világbajnok és öten a nyolcból az elkövetkező VB-jelöltek torontói tornájáról - A francia Alireza Firouzja erőt demonstrál, kilőtt a rajtból 2/2 ponttal vezeti a mezőnyt - Gukesh, Nepo és Giri követi fél pont elmaradással, a világbajnok Ding Liren 50%-on áll - A rajtnál bent ragadt Van Foreest Jorden, aki a mai harmadik fordulóban Ju Wenjunnal kerül szembe - A versenyben vezető francia ellenfele a harmadik holland: Warmerdam, aki honfitársa tegnapi legyőzésével hívta fel magára a figyelmet - Jó drukkolást! Jó szórakozást!.

 A csoport:

live_28.png

 

B - csoport:live3_21.gif

 

 

 

 

 

Nesze semmi, fogd meg jól - Ennyi hely jutott a súlyos milliárdokból (6-10 milliárd forint)  sakkolimpiát rendező Magyarország versenyzőinek a hagyományos Holland szuperversenyen -  Gledura Benjáminnak a mesterek, Kozák Ádámnak a kihívók között lenne a helye, ha a magyar sakkdiplomácia nem lenne mélyebben a béka hátsójánál – Ha nem kapunk semmit az olimpia rendezéséért, akkor rendezzük meg azt a piaci viszonyoknak megfelelően, nyereségorientáltan!

Vagy: Játsszon itt a legjobb nyolc vagy 10 csapat körmérkőzéses formában, a többiek tolják online formában  - hisz rájuk sem itt, sem ott senki sem kíváncsi…

 

Playing schedule

Round Date Time
1 2024/01/13 14:00
2 2024/01/14 14:00
3 2024/01/15 14:00
4 2024/01/16 14:00
5 2024/01/18 14:00
6 2024/01/19 14:00
7 2024/01/20 14:00
8 2024/01/21 14:00
9 2024/01/23 14:00
10 2024/01/24 14:00
11 2024/01/26 14:00
12 2024/01/27 14:00
13 2024/01/28 12:00
Szerző: Sakk-mester  2024.01.29. 22:15 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása